Aperitivo je interesantan gurmanski doživljaj koji možete iskusiti u Italiji. Sam naziv je nastao od latinske reči „aperire“, što znači „otvoriti“, a služi da otvori apetit pred večeru. Obično se sastoji od Aperola, Kamparija ili nekog drugog koktela i uz to nešto za prezalogajiti.
Od tradicionalnih restorana, preko novih, modernih barova na krovovima zgrada, do istorijskih kafića, Italija nudi brojna mesta gde možete uživati u ovom ukusnom društvenom ritualu. Tradicija aperitiva, svojstvena je za sever Italije, pogotovo Milano. Ovde srce grada neprestano kuca i ponuda hrane i pića je izvrstna. Što dalje krenete ka jugu zemlje, teže je naći dobar i autentičan aperitivo – mada se trend polako širi i u tom pravcu, te Firenca, Rim i Napulj sada imaju svoju „aperitivo scenu“.
Verovatno ste pomislili da je aperitivo samo italijanski prevod za „happy hour“. Za razliku od američke kulture gde „coctail hour“ nudi popuste i služi da se kolege zapiju nakon posla, aperitivo ima drugačiji smisao i zapravo, ne nudi nikakav popust. Zato ako prilikom putovanja u Milano vidite da restorani reklamiraju „happy hour“ umesto „aperitiva“, znajte da je to ponuda koja je namenjena turistima.
Za stanovništvo Milana, aperitivo predstavlja nekoliko dragocenih sati, obično od 19h-21h, kada se opuštaju i druže uz ukusne i kvalitetne zalogaje. Prisustvovanje aperitivu je za vas idealan način da osetite lokalnu kulturu, upoznate ljude i njihove navike, a naravno i odmorite od celodnevnog obilaženja znamenitosti i zavarate glad do večere.
Iako smo spomenuli da nema konkretnog popusta – aperitivo se isplati. Uz bilo koje naručeno piće, od oko 8-10 evra, se dobije tanjir nečega za „čalabrcnuti“. To najčešće budu masline, brusketi, tanko nasečeno suhomesnato ili komadi raznih vrsta sira. Mada, sve više restorana nudi pun pristup švedskom stolu sa najrazličitijim jelima poput supe, čorbe, paste i salate. Kao što pretpostavljate, ovakav aperitivo nam je omiljen!
Iako se sve ovo čini kao odlična zamena za večeru, po pravilu, aperitivo nije to. Ukoliko sa švedskog stola napunite nekoliko tanjira hrane, verovatno će vas lokalci koji se u tom momentu nađu sa vama u restoranu pomalo čudno gledati, jer to nije svrha aperitiva. Nepisano pravilo je da na svako jedno piće, ide jedan tanjir. To svakako ne znači da će vas neko izbaciti ili čak ni opomenuti, ako se zanesete.
Najbolji restorani za aperitivo protežu se kroz dve ulice koje se pružaju uz obale kanala, u četvrti Navigli. Na ovom mestu predveče se skupljaju lokalci koji dobro znaju šta je kvalitetan aperitivo, ali naravno da fine i povoljne ponude možete naći i u centru čak i u vreme Nove godine u Milanu, kao i drugim delovima grada.
Nadamo se da smo vam malo približili koncept aperitiva i dovoljno zainteresovali da samostalno uplovite u sve čari ovog gastronomskog i socijalnog rituala, prvom prilikom kada se odlučite za putovanje u Milano.
Autor: Olja Bilinović