Leptokarija utisci, iskustva, mapa, plaža, apartmani, smeštaj

Leptokarija utisci i iskustva

Leptokarija utisci: Leptokarija je zanimljiva destinacija za letovanje, koja svakome može ponuditi nešto. Porodicama sa decom biće zanimljiva kako gradska, tako i okolne plaže, a turisti koji žele da odmore, takođe svoje mesto mogu potražiti ovde. Čak i oni mlađi, koji više uživaju u noćnom životu neće pogrešiti ako Leptokariju odaberu kao svoju letnju destinaciju.

Leptokarija – lokacija

U podnožju planine Olimp, nedaleko od Soluna, smestilo se grčko letovalište koje svake godine privlači veliki broj turista. Leptokarija je od Novog Sada udaljena nekih 780 kilometara, ukoliko putujete preko Severne Makedonije ili 850 kilometara ukoliko idete putem preko Bugarske.

Leptokarija utisci

Šta je to zbog čega dolazi veliki broj turista, kako do nje doći, kakvi su sadržaji i okolina i kakva su utisci i iskustva, pročitajte dalje u tekstu.

Leptokarija utisci – sadržaji

Letovalište Leptokarija se nalazi 90 kilometara južno od Soluna i jedno je od većih letovališta u okrugu Pierija. U mestu živi nešto više od 3500 stanovnika. Letovalište ima lepu, dugačku i peskovito - šljunkovitu plažu, dosta zelenila, parkove, šetalište, pešačku i šoping zonu. Glavni verski objekat u mestu je crkva Svetog Nikole.

Ako se odlučite da putujete negde iz Leptokarije, a niste sopstvenim prevozom, osim rent a car agencija, postoji opcija voza, lokalnog vozića, lokalnog autobusa, kao i taksija.

Iz ove regije možete se odlučiti za izlete kao što su Platamon tvrđava, arheološko nalazište Dion, Olimp i podnožje Litohoro, Solun, šoping u Cosmosu i akva park Waterland u Solunu, Meteori, etno selo Stari Pantelejmon, Afroditini izvori u dolini Tempi, manastir Svete Petke ili pak za one koji vole tradicionalnu Grčku, tu je grčko veče uz ples, muziku i piće.

Leptokarija

Leptokarija utisci – restorani i kafići

Iako je prvenstveno mirno i porodično mesto, veliki izbor kafića, barova, taverni i restorana, čini je interesantnom i nešto mlađoj populaciji. Veliki broj restorana, taverni, picerija, pekara i fast food lokala smestio se na šetalištu, koje ide paralelno sa plažom, ali i u poprečnim ulicama.

Noćni život takođe nije zanemarljiv. Na par kilometara od letovališta, u pravcu ka Kateriniju postoji diskoteka Shark koja je raspoređena na više nivoa. Ulaznica se naplaćuje par evra, a uz ulaznicu se dobija piće dobrodošlice.

Leptokarija utisci – marketi i suvenirnice

Centar svih dešavanja, pa i šopinga, je glavna ulica u mestu. No, i pored toga, kupovinu suvenira možete obaviti na šetalištu, ali i u po kojoj bočnoj ulici. Osim suvenirnica, postoje i butici kože i zlatare, ali za neki veći šoping se preporučuje odlazak u Solun.

Kada je kupovina namirnica u pitanju, na ulasku u letovalište postoji market Arvanitidis, sa nešto nižim cenama nego u samom centru grada. U cetntru postoji poznati grčki market Masutis, dok nešto dalje od centra, postoji i Lidl. Sveže voće, povrće, masline i sir možete kupiti na pijaci utorkom ili svakog dana na nekoj manjoj gradskoj tezgi.

Leptokarija suveniri

Leptokarija – plaža

Jedna od bitnijih stvari koja bi pomogla da se odlučite baš za ovo grčko letovalište jeste njegova plaža. Dugačka i peskovito – šljunkovita plaža i čisto more, bez većih talasa, glavna su odlika mesta.

Plaža je uređena i opremljena tuševima. Postoji i veliki broj plažnih barova, pa mesta ima za svakog, a iznajmljivanje će vas koštati tek toliko da platite neko piće ili hranu. Takođe, postoji dovoljno prostora i za one koji više vole da uživaju na pesku, bez iznajmljivanja suncobrana i ležaljki. Gradska plaža je dugačka oko 5 kilometara.

Pored gradske, postoji i plaža Skotina u istoimenom mestu, ona je udaljena oko 5 kilometara od Leptokarije. Plaža Milos udaljena je oko 2 kilometra severno od letovališta.

Leptokarija

Leptokarija utisci – zabava za decu

Ako putujete sa mališanima, a izbor vam je pao na Leptokariju, nećete pogrešiti. Na plaži i na šetalištu postoji puno zabave za najmlađe, poput trambolina, dvoraca za skakanje, klackalica, ljuljaški, vrteške. Osim gradske, plaže Milos i Skotina su takođe pogodne za decu i njihovo uživanje.

Leptokarija – smeštaj

Kada je smeštaj u Leptokariji u pitanju, možemo vam ponuditi i preporučiti dve vile.

Vila Plaža, smeštena je samo 70 metara od plaže. Ona raspolaže studijima za dve i tri osobe. Studiji su opremljeni kuhinjom, televizorom, kupatilom, terasom, klimom, WiFi konekcijom.

Vila Sula se smestila u centru, na oko 200 metara od plaže. U blizini vile je supermarket Masutis, kao i brojni restorani, suvenirnice, fast food lokali i pekare. Prednost vile je što ima i privatan parking. Vila raspolaže studijima koji su opremljeni kuhinjom, televizorom, kupatilom, terasom, klimom, kao i internet konekcijom.

Leptokarija Grčka letovanje – kako doći

Ako ste poželeli da posetite Olimpsku regiju ove godine, kao i letovalište Leptokarija, možete se odlučiti za jednu od dve ponuđene rute. Možete putovati auto-putem E-75, pravac ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj ili pak preko Bugarske.

Ukoliko odaberete da putujete preko Makedonije, nakon što uđete u Grčku, potrebno je da ispratite tablu Atina – Katerini. Sa auto-puta se isključujete kada ugledate tablu Leptokarija.

Leptokarija kako doci Izvor: Google maps

Ako ste pak odlučili da putujete preko Bugarske, u Srbiji se, kod Niša, odvojite za Sofiju. Pred sam ulaz u Sofiju nailazite na isključenje za mesto Kulata, koje pratite do ulaska u Grčku, koje je ujedno i granični prelaz. Odatle samo držite pravac Atina, odakle vam je put isti kao da ste išli preko Severne Makedonije.

mapa Izvor: Google maps

Ukoliko vam je Leptokarija interesantna destinacija i razmišljate da upravo svoj odmor provedete ovde, slobodno nas kontaktirajte.