Ski staze na Jahorini – Vrste skijaških staza

Jahorina, snežna lepotica, ima naročito povoljan geografski položaj, koji je odlikuje pogodnom klimom i obilatim količinama snega koji je izvanredan za skijanje. Stoga i ne čudi što je Jahorina postala jedan od najpopularnijih sportsko-rekreativnih centara u regionu. Planina je naročito interesantna tokom zimske sezone, upravo zbog vođenja računa o uređivanja svake ski staze na Jahorini.

Planina je prekrivena snegom gotovo polovinu godine. U proseku 175 dana je pod snežnim pokrivačem - od kraja oktobra do početka maja.

Ski staze na Jahorini - staze po meri svakog skijaša

Uz odgovarajuće klimatske uslove, ono što zimovanje na Jahorini čini naročito izazovnim za ljubitelje zimskih sportova jesu ski staze koje broje dužinu od neverovatnih 55 kilometara!

Ski staze na Jahorini

Dužina alpskih skijaških staza je izvanrednih 45 km, dok nordijske imaju dužinu od 10 km. U potpunosti su osnežene sistemima za veštačko osneživanje iz akumulacionih jezera i na njima je moguće skijati tokom cele zimske sezone.

Pored vrhunskog smeštaja, širokog izbora hotela i apartmana, na Jahorini će staze po meri pronaći profesionalci u ovom snežnom sportu. Naravno i oni nešto manje iskusni, početnici i rekreativci, mogu da uživaju u zimskim čarolijama, a za njih su predviđene škole skijanja, ukoliko žele da usavrše svoje veštine.

Pored toga što su staze prekrivene snegom, čak i kada nema snežnih padavina, obogaćene su uspinjačama i ski liftovima. Ako na planinu planirate da pođete sa decom, biće vam drago da znate da su pripremljeni sadržaji i za najmlađe. Dva ski vrtića sa sadržajima koji će odgovarati uzrastu i sposobnostima dece pripremiće ih za ovu snežnu disciplinu.

Ski staze na Jahorini

Pored ski staza Ogorjelica 1 i 2 i Poljice, od 2019. godine otvorena je i najnovija ski staza koja nosi ime teniskog asa Novaka Đokovića. Sve ski staze su međusobno povezane - možete krenuti jednom, uključiti se na drugu, vratiti se na prvu ili nastaviti trećom - odabir je na vama.

Vertikalni transport, uspinjače, voze vas na vrh Ogorjelica odakle ćete birati stazu za spust ili kombinovati više njih.

Ski staza Ogorjelica 1

Ski staza Ogorjelica 1 je druga po zahtevnosti skijaška staza na Jahorini. Njenom putanjom se uspinje vertikalni transport šestosed Ogorjelica 1. Šestosed kreće iz polazne stanice koja je u blizini hotela Košuta, nešto više od polazne stanice gondole Emir Kusturica.

Šestosed će vas nakon puta od 3 kilometra dovesti do najvišeg vrha Jahorine - Ogorjelice (1916 metara nadmorske visine), odakle možete da se spustite i priključite na skijaške staze Ogorjelica 2 ili Poljice.

Ogorjelica 1 - alpska ski staza srednje težine

Staza Ogorjelica 1 je zahtevnija i teža od staze Novak Đoković, ali ipak nije toliko izazovna da njome ne mogu da se spuste rekreativci. Ipak, nije preporučljiva za početnike koji ne znaju osnove skijanja iz bezbednosnih razloga. Skijaška staza Ogorjelica 1 je licencirana od strane FIS organizacije. Jedna je od 3 najkvalitetnije ski staze na Jahorini.

Ski staze na Jahorini

Ski staza Ogorjelica 2

Skijaška staza Ogorjelica 2 se nalazi ispod putanje kretanja vertikalnog transporta dvoseda Ogorjelica 2, koji vozi dužinom od 1.9 kilometara do vrha u trajanju od 9 minuta.

Ogorjelica 2 - alpska ski staza za iskusnije skijaše

Ogorjelica 2 je srednje zahtevna staza, a njome se spuštaju uglavnom iskusniji skijaši. Sa ski stazom Ogorjelica 1 povezana je poprečnim stazama sa oznakama 6a i 3, tako da skijaši mogu naizmenično da prelaze sa jedne na drugu stazu. Sa staze Ogorjelica 2 se takođe moguće poprečnim stazama uključiti na stazu Prača.

Ski staze na Jahorini - Poljice

Ski staza Poljice je glavna, najzahtevnija i najatraktivnija ski staza na Jahorini. Počinje kod plato Poljice, gde se nalazi i istoimeni ski vrtić i odakle šestosed vozi na vrh Ogorjelicu. Na ovom platou je centar svih dešavanja na Jahorini - tu se nalaze hotelski kompleksi, škole skijanja i brojni drugi sadržaji.

Poljice - najzahtevnija alpska ski staza za iskusne skijaše

Staza Poljice otpočinje kod akumulacionog jezera, a spojena je sa svim ostalim stazama - možete se priključiti Ogorjelici 1 i 2, kao i stazi Novak Đoković. Pratite oznake, kombinujte staze i uživajte.

Ova staza je naročito atraktivna avanturistima i ljubiteljima noćnog skijanja, a ujedno je i jedina staza na kojoj je celom dužinom omogućeno noćno skijanje.

Osvetljena je LED rasvetom, dok u pozadini svira muzika, doprinoseći odličnoj atmosferi i vašem užitku.

Preporučujemo vam da isprobate noćno skijanje na Jahorini - ili bar da prošetate noću po predivnom ambijentu i zaleđenim pejzažima koji vas okružuju. Jahorina je čarobna lepotica, a sva iskustva na njoj su nezaboravna.

Možda vam se toliko svidi ski avantura da poželite da Novu godinu dočekate upravo na Jahorini.

Ski staza Novak Đoković

Ski staza sa imenom proslavljenog tenisera najnovija je skijaška staza na Jahorini, koja je sa radom počela u novembru 2019. godine, kada je otpočela skijaška sezona.

Staza Novak Đoković je nezahtevna staza - predviđena je za početnike u ovom sportu. Na ovu stazu dolaze novi skijaši  sa ski učiteljima, za rekreativce, kao i za ljude koji znaju osnove skijanja, ali dugo nisu skijali, te žele da se “uvežbaju” pre nego li krenu na spust nešto zahtevnijim stazama.

 staza novak đoković

Novak Đoković - alpska ski staza za početnike

Ski staza Novak Đoković počinje kod izlazne stanice kabinske gondole, koja vozi putanjom od 1.1 km. Pored glavne staze tu su i poprečne, koje vas vode kroz šume i prirodu. Zatim se ponovo spajaju sa glavnom stazom i dovode vas u podnožje, gde je polazna stanica gondole.

Sa staze Novak Đoković moguće se uključiti na stazu Poljice, kao i na stazu Ogorjelica 1.