Paralija utisci, iskustva, mapa, plaža, apartmani, smeštaj

Paralija utisci i iskustva

Paralija utisci: Paralija je omiljeno grčko letovalište, što mlađoj populaciji, zbog blizine i dobrih dnevnih i noćnih barova, tako i parovima i starijima, kao i porodicama sa decom.

Oni koji ne vole gužvu na plaži, moraju malo pešačiti ka obližnjim mestima ili prosto odabrati za sebe neko drugo letovalište. U mestu ima i puno parkinga, pa vam ni to u sezoni neće biti problem.

Paralija – lokacija

Paralija je jedno od najpopularnijih letovališta među srpskim turistima. Ovo grčko letovalište se nalazi izlazi na Egejsko more u oblasti Pierija u podnožju planine Olimp, u takozvanoj Olimpskoj regiji.

Smeštena je na oko 60 kilometara južno od Soluna, a prvi veći grad je Katerini, na oko 5 kilometara udaljenosti. Od Novog Sada udaljeno je oko 760 kilometara, ukoliko putujete preko Severne Makedonije, odnosno 830 kilometara, ukoliko putujete preko Bugarske.

Paralija utisci

Iako je veoma poznato letovalište i svake godine privlači veliki broj turista iz Srbije, još uvek postoje oni  koji ga nisu posetili. Ako ste vi među njima, a razmišljate o letovanju u ovom mestu, u tekstu pročitajte kako doći do njega, kakvi su sadržaji, utisci, iskustva, smeštaj.

Paralija utisci – sadržaji

U letovalištu postoji nekoliko trgova, koje ukrašava zelenilo, klupe za odmor, kao i zabava za decu, poput klackalica, tobogana i ljuljaški. U toku dana sve ulice su prohodne, međutim u centralnom delu, u poslepodnevnim satima, ulice se zatvaraju za saobraćaj i postaju pešačka i šoping zona. U tom delu se može naići na veliki broj suvenirnica, prodavnica zlata, kože, fast food restorana, restorana i taverni.

Paralija Grčka Leto

Mesto je praktično spojeno sa obližnjim letovalištem Olimpic beach, povezuje ih plaža i šetalište od nekih 2 kilometara dužine. Osim toga, do tamo se može stići i lokalnim autobusima i vozićem. Sportski tereni na otvorenom su nešto dalje od plaže. Postoji par terena za fudbal, košarku, odbojku. Mini luna park i manji akva park su odlična zabava za najmlađe.

Ukoliko želite da promenite plažu, možete se uputiti u Nei Pori, koji ima daleko najlepšu plažu u čitavoj Olimpskoj regiji, a nalazi se na nekih 40 kilometara južno od Paralije.

Osim toga, odavde možete krenuti put manastira Meteori, možete otići od glavnog grada severa zemlje, do Soluna, do tržnog centra Cosmos ili akva parka Waterland. Iz Paralije se rade izleti ka Olimpu, ili podnožju Olimpa, mestu Litohoro, ka Platamonu, odnosno srednjovekovnoj tvrđavi, ili pak ka dolini Tempi, Afroditinim izvorima i kapeli Svete Petke.

Paralija utisci – restorani i kafići

U Paraliji vam neće nedostajati restorana, taverni, barova, kafića, čak i diskoteka. Mnogi od njih nalaze se oko trgova i u ulici paralelno sa plažom. Postoji nekoliko plažnih barova koji organizuju žurke, kako preko dana, tako i u večernjim satima.

Plažni bar Omilos najpoznatiji je po tome, a nedaleko od centra grada, na magistrali je i čuvena diskoteka Gold, najpoznatija u regiji.

Paralija – marketi i suvenirnice

Paralija je jedno od onih letovališta koje, iako malo, može zadovoljiti sve potrebe turista. Marketa je puno, najveći market je Lidl i nalazi se na dva kilometra od strogog centra letovališta. Osim njega, od većih marketa postoje i Arvantidis i Masutis. Suvenirnica ima jako puno, te svi oni koji vole šoping, u Paraliji će uživati u njemu.

Paralija suveniri

Paralija utisci – plaža

Plaža u Paraliji je dugačka oko 2 kilometra, peskovita je i čista, a ulaz u vodu je postepen i time prilagođen deci i neplivačima. Na gradskoj plaži, ipak, budući da je relativna uzana, često je gužva i nigde nema prirodnog hlada, te onima koji nisu ljubitelj toga, neće biti prvi izbor. Međutim, ukoliko krenete par stotina metara ka Olimpik beachu, naići ćete na široku i prostranu peskovitu plažu, bez puno gužve i u sred sezone.

Paralija – zabava za decu

Zabave za decu ima na svakom koraku. Od parkova sa klackalicama i toboganima, preko luna parka i malog akva parka u samom mestu, peskovite plaže sa postepenim ulazom, do akva parka u Solunu.

Mesto je ravno, bez nekih uzbrdica, pa vam ne predstoji ni puno naporne šetnje. Muzika iz kluba vam neće smetati, budući da je glavna diskoteka smeštena malo izvan mesta.

Paralija – smeštaj

Mnogo je smeštajnih objekata u Paraliji, a mi vam možemo preporučiti dva.

Vila Marineo se nalazi na oko 170 metara od plaže i sadrži studije. Svi studiji opremljeni su kuhinjom, televizorom, kupatilom, terasom, klimom i internetom.

Paralija smeštaj

Hotel – apartman Byzantio smešten je u mirnom delu Paralije, nedaleko od Lidl marketa. Ovaj smeštaj se nalazi na 200 metara od plaže i 200 metara od centra Paralije. Poseduje studije koji su opremljeni kuhinjom, televizorom, klimom, kupatilom, terasom i internetom.

Paralija Grčka letovanje – kako doći

Ako se odlučite da ovog leta posetite Olimpsku regiju i letovalište Paralija, za svoje putovanje možete izabrati dve rute. Možete putovati auto-putem E-75, pravac ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj ili pak preko Bugarske.

Ukoliko ste se odlučili da putujete preko Makedonije, nakon što uđete u Grčku, potrebno je da ispratite tablu Atina, a po tom isključenje Katerini. Sa auto-puta se možete isključiti na Korinos – Paralia ili nastaviti prema Katerini, isključenje Parailia.

Paralija lokacija

Izvor: Google maps

U slučaju da idete preko Bugarske, u Srbiji se, kod Niša, odvojite za Sofiju – Pirot – Dimitrovgrad. Pred sam ulaz u Sofiju nailazite na isključenje za mesto Kulata, koje pratite do ulaska u Grčku. Ovo je ujedno i granični prelaz. Odatle samo držite pravac Atina, odakle vam je put isti kao da ste išli preko Makedonije.

mapa Izvor: Google maps

Letovalište poznato po tome što ima više srpskih turista, nego lokalnog stanovnišva. Mesto gde ćete u svakoj radnji čuti srpski jezik, a konobari će vas svakodnevno na srpskom pozdravljati.

Lokacijski je dobro pozicionirano, plaža je peskovita i dugačka, često puna turista, ali uz mogućnost da odete nešto dalje i uživate u miru. Odlično je za one koji vole bogat noćni život, ali i za one koji dolaze da odmore, a da im, pri tom, nešto veća gužva na ulicama i plaži ne smeta.

Ukoliko vas zanima naš aranžman, možete nas slobodno kontaktirati.